VERBEELDINGSKRACHT
Wil jij
- op een vergelijkbare manier als op de kunstacademie jouw eigen creativiteit ontplooien
- graag met meer plezier creatief bezig zijn
- verschillende materialen en technieken, door middel van experimenten, ontdekken
- je eigen artistieke kracht en aandachtspunten beter leren kennen en ontwikkelen
- gewoon leren doén in plaats van steeds nadenken over het eindresultaat
- via de kunst meer weten over jezelf
- korte metten maken met je innerlijke kritische stemmetje?
- Dan is de cursus ‘Verbeeldingskracht’ precies wat je zoekt!
Leer jezelf verrassen
Creativiteit is een houding, niet alleen talent. Het kost de ene persoon misschien meer moeite dan de ander om te vertrouwen op het proces zonder al te veel met het eindresultaat bezig te zijn, maar dat vertrouwen kan groeien. Technieken zijn vaardigheden die iedereen in beginsel kan leren. De kunst zit ‘m juist in het durven onderzoeken, proberen en leren van dingen die niet gaan zoals je bedacht had. Plus het accepteren van toevalligheden in je werk. Je leert in deze cursus dus niet ‘iets moois’ te maken: je leert jezelf te verrassen!
Wat je gaat leren
In de cursus Verbeeldingskracht wordt je uitgedaagd om kritisch naar je eigen werk te kijken en jezelf vragen te stellen zoals; waarom maak ik dit werk op deze manier, wat zegt dit werk over mij en hoe verhoudt mijn werk zich tegenover de kunstwereld of de maatschappij. Je leert te onderzoeken en te experimenteren met andere materialen, technieken, vormentaal en inhoud om je beeldtaal kracht bij te zetten en je werk eerlijk (zuiver) te houden. Zonder tierlantijntjes. De cursus is zo opgebouwd dat je wordt meegenomen op een ontdekkingsreis naar jouw eigen beeldtaal en wat het kunstenaarschap met je doet. Naast de praktijk, is er ook aandacht voor kunsttheorie en kunstgeschiedenis. Verder leer je ook niet alleen op een meer beschouwende manier naar je eigen creaties en die van medecursisten te kijken maar ook naar de (moderne) kunst in het algemeen.
Over jou
Er wordt van je verwacht dat je op het creatieve vlak al het een en ander hebt gedaan. Ook verwachten we dat je buiten de lessen om korte opdrachten maakt, zodat creativiteit meer en meer deel van jou als persoon wordt. Elke les bespreken we klassikaal de gemaakte werken: je leert niet alleen van wat je zelf doet maar ook van anderen. Bij voldoende geïnteresseerden gaan we op bezoek bij musea of galerieën. Omdat deze cursus erg intensief is en om te garanderen dat iedereen voldoende aandacht krijgt, bestaat de groep uit niet meer dan negen personen.
Waar en wanneer
Vrije Academie Parkstad (Voorheen Vrije Akademie ZOM Kerkrade)
Spekhofstraat 15, 6466 LZ
Op zaterdagochtend van 10.00-13.00 uur
Vanaf september 2023
Meer info over deze cursus en over het aanmelden, klik op onderstaande site:
Verbeeldingskracht * Vrije Akademie Parkstad (vaparkstad.nl)
https://vazom.nl/cursussen/verbeeldingskracht
Achter de schildersezel, maar ook gewoon aan tafel wordt er gewerkt aan nieuwe creaties, met verschillende technieken en verschillende materialen.
BEELDENDE VORMING VOOR BEGINNERS EN GEVORDERDEN
- Heb jij altijd al willen tekenen en/of schilderen, maar nooit gedurfd?
- Of heb je je altijd al willen verdiepen in je eigen teken- en schildertalent, maar nooit de juiste begeleiding gekregen?
Dan is de cursus tekenen/schilderen voor beginners en gevorderden precies wat je zoekt. In deze cursus staat de creatieve, beeldende en kunstzinnige ontwikkeling centraal. Naast het tekenen, schilderen en het maken van collages is er ook aandacht voor het vergelijken van elkaars werk en aan de kunst en cultuur in het algemeen. De lessen worden op maat, in een educatieve, gezellige, creatieve en ontspannende sfeer gegeven
Ik heb nog nooit getekend en geschilderd
Al heb je nog nooit een tekening gemaakt, deze cursus is zeker ook voor jou. Veel thema’s voor de beginnende kunstenaar komen aan bod: perspectief, licht-donker, vlakverdeling, compositie en lijnvoering en andere basiselementen die nodig zijn om te weten.. In het begin starten we met het tekenen van een stilleven. Dat doen we, middels teken-oefeningen, op een vrije manier, alsook op een realistische manier. De materialen die we hiervoor gebruiken zijn dan potlood en houtskool. We doen het zittend en achter een schildersezel, om te ervaren hoe dat voelt. Later in de cursus gaan we aan de slag met schilderen. Eerst met zwart-wit, vervolgens met kleur. Je kunt dan aan de slag gaan met een stilleven, meegebrachte foto en eigen fantasie/concept, wat jij wil. Uit ervaring blijkt dat de meeste cursisten rond de zevende les een eigen werkwijze en thema’s kiezen. Deze aanpak wordt vanaf dan leidend.
Ik heb al heel veel getekend en geschilderd, maar wil mij verdiepen
Als je al het een en ander op doek hebt geschilderd of op papier getekend, ben je al wat gevorderd. Ook dan is deze cursus geschikt voor jou. Dan leggen we de nadruk op het kritisch kijken naar eigen werk en komen kunstgeschiedenis en kunsttheorie versus jouw werk meer aan bod. Er worden antwoorden gezocht op vragen als: waarom schilder/teken je zo, wat wil je tonen, wat wil je dat de toeschouwer via jouw werk voelt etc. Het is een spannende ontdekkingstocht naar jouw drijfveren voor het maken van kunst.
Ik wil eerst een proefles volgen
Wil je eerste eens komen kijken? Of ben je benieuwd, maar weet je het nog niet zeker?
Kom gewoon eens langs en neem gratis een proefles. Zo leer je mijn werkmethode kennen, maak je kennis met medecursisten en krijg je een indruk van de cursus. Je bent welkom.
Waar en wanneer
Stichting Volksuniversiteit Maasland i.s.m. Stichting Escplore
Stadslab Sociale Spaces Markt 34 Geleen
Start:
Dinsdag 20 februari 2024
Woensdag 21 februari 2014
Dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur
Dinsdagavond van 19.00 tot 21.30 uur
Woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur
Cursusweken: week 8 t/m 17 en week 19 t/m 20 (week 18 = meivakantie)
Prijs (incl. BTW): €157,30 voor 12 lessen
Meer info over deze cursus en over de aanmelding, klik op onderstaande site:
Beeldende vorming – tekenen en schilderen – Ecsplore
Het stilleven is een belangrijke inspiratiebron voor tekenen en schilderen.
AQUARELLEREN
- Wil je leren aquarelleren?
- Wil je jouw manier van aquarelleren verdiepen en andere technieken leren?
In deze cursus komen verschillende penseel- en schildertechnieken aan bod. Denk hierbij aan nat op droog en de nat op na- techniek. Ook leer je het opspannen van aquarelpapier, het mengen van kleuren, het uitsparen van het papier en het schilderen met behulp van bijvoorbeeld zout, krassen etc. Al schetsend (wat de basis is voor het schilderen) leer je kijken naar lijnen, vormen, kleuren, structuren en toonwaarden die in het onderwerp te vinden zijn, om van daaruit te leren deze op papier te zetten.
In het begin schilder je meestal aan de hand van een stilleven die in verschillende samenstellingen opgezet worden. In de loop van de cursus ga je een eigen ontwerp/onderwerp/stijl kiezen. Denk hierbij aan het schilderen van onderwerpen waar je een binding mee hebt, een abstractie van een onderwerp, een non-figuratief werk of misschien wel een heel realistisch werk. Het is een gezellige, educatieve en boeiende cursus waarin ook de kunstgeschiedenis en beroemde aquarellisten de revue passeren.
Waar en wanneer
Stichting Volksuniversiteit Maasland i.s.m. Stichting Escplore
Stadslab Sociale Spaces
Markt 34
Geleen
Momenteel wordt deze cursus niet gegeven.
Meer info:
Volgt spoedig
Er wordt tijd uitgetrokken om het werk gezamenlijk te bespreken en op het werk te reflecteren.
Werk van cursisten: